Mik a legismertebb borfajták?
Sokféle italt lehet kapni a hazai kereskedelemben. Ilyen például a Rosé bor, a Chardonnay vagy az Egri Bikavér: mindegyik nagyon finom, és ma már igazi hungarikumnak számít a hazai tájérlelésnek köszönhetően.
Ha szeretnénk őket szemügyre venni, akkor nem árt tisztában lenni ezek különféle jellemzőivel és készítési módjával.
Néhányat felsorolva
A Bikavér a tüzes zamatáról híres. Rendkívül különleges ízkifutás jellemzi, sokszor marha-és sertéssültek mellé ajánlják a fogyasztását. A mai napig az egyik legismertebb vörösbor. Körülbelül 150 éves múltra tekint vissza, tehát nem ősi borfajta.
A Rosé borok mindig kékszőlőből készülnek. A szőlő általában 2-3 órán keresztül érintkezik az erjedő musttal. Annak ellenére, hogy kékszőlőből készült, nem mindig kék színű: lehet akár lazac vagy lilás-kékes színű is.
A fehérbort talán nem is kell külön bemutatni. Fehér színét a különleges érlelési és feldolgozási technológiájának köszönheti, általában fehérszőlőből készült.
Miért jó ötlet mindig bort inni a vacsora után?
Nincs is jobb lehetőség ennél arra, hogy igazán ellazuljunk a nap végén. A stressz, munka és család bizony nagyon ki tudják fárasztani az embert – viszont abban az esetben, ha tényleg jól akarjuk érezni magunkat, nyugodtan igyunk meg egy pohárkával a kedvenc borfajtánkból.
Mi a különlegessége a magyar boroknak?
Franciaország után Magyarország az egyik vezető borhatalom a világon. Ennek oka az elképesztő éghajlati adottságokban rejlik. Hiszen a Kárpád-Medence közepén a nyarak kiemelkedő napsütésben telnek, a domboldalakon pedig a szőlőültetvények igazi kincsnek számítanak a jó mesterek kezében.