A téliszalámi igazi hungarikum. Akárhol is járunk külföldön – legyen szó Ausztriáról, Németországról, Angliáról – a boltok polcain csak silány minőségű szalámi-és kolbászfélék lesznek. Egyvalami biztos: igazán jó téliszalámit sehol nem fogunk kapni, csak idehaza.
Annál is inkább: hiszen, akár nekünk is megvan a lehetőségünk arra, hogy finom, ízletes szalámit készítsünk el. Ehhez csupán egy kis gyakorlat szükséges: elsőre nem biztos, hogy a legjobb eredményeket fogjuk elérni, de másodjára, harmadjára már igen jó esély van rá, hogy finom, csaknem a boltokban kapható minőséget fogjuk tudni előállítani.
Mi az a téliszalámi?
A téliszalámi sertéshúsból és szalonnából készített füstölt szalámiféle, húskészítmény. Leginkább Szeged híres a készített szalámijáról: a Pick rendkívül finom, ízletes szalámit állít elő gyárában, melynek természetesen titkos a receptje.
Mik az összetevői?
Mint ahogy minden szalámi-és kolbászkészítmény esetén igaz az állítás: nincs egységes recept. Az alábbiak viszont biztos, hogy nem hiányozhatnak:
- sertés színhús
- szalonna
- fehérbors
- szegfűbors
- paprika
- cukor
- konyhasó
- vékonybél
- kötözőzsineg
- fokhagyma
Elkészítés
Természetesen ehhez a recepthez is frissen vágott sertéshúst érdemes használni, de a feldolgozás előtt minimum 12 óra pihentetés szükséges. Utána az ínszalagokat, zsiradékot, csontokat és porcokat, valamint véres részeket el kell távolítani. A megtisztított húsokat körülbelül 6x6 mm-es kockákra kell felvágni, ezt fél napig kell pihentetni egy enyhe lejtésű deszkán.
Ez után a felesleges levet ki kell csurgatni, annak érdekében, hogy a tartósítás a lehető legjobb legyen. A csurgatás ideje körülbelül egy nap.
Ezek után a legjobb belátásunk szerint érdemes eljárni.